Kukbuk
Kukbuk
Wegańskie śniadanie - tofu po benedyktyńsku z wegańskim sosem holenderskim (fot. Maciek Niemojewski)

Tofu po benedyktyńsku z wegańskim sosem holenderskim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
wędzone tofu
4 plastry
awokado
½ sztuki
żółty pomidor
1 sztuka
wegański majonez
2 łyżeczki
czerwona papryka
4 plasterki
English muffins
2 sztuki
rukola
garść
sok z cytryny
1 łyżka
Wegański sos holenderski:
napój roślinny niesłodzony
250 ml
mąka ryżowa
2 łyżki
płatki drożdżowe
3 łyżki
kurkuma
½ łyżeczki
czosnek granulowany
⅓ łyżeczki
sól
szczypta
czarny pieprz
szczypta
sok z cytryny
1 łyżka
olej słonecznikowy lub kokosowy
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Tofu grillujemy na rozgrzanej suchej patelni. Awokado i pomidora kroimy w plastry. Z papryki wykrawamy gniazda nasienne i również ją kroimy.

krok 2

Przygotowujemy wegański sos holenderski. Do garnka wrzucamy wszystkie składniki oprócz oleju. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy olej, a następnie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia.

krok 3

English muffins rozkrawamy na pół. Jeśli bułeczki nie są ciepłe, to podgrzewamy je w tosterze. Następnie spodnią część smarujemy wegańskim majonezem, nakładamy na niego garść rukoli, plastry awokado, pomidora, paprykę, grillowane tofu. Wierzch polewamy sosem holenderskim. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk