Kukbuk
Kukbuk
Tippaleipä na białym na talerzu

Tippaleipä, czyli fiński chruścik

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko „zerówka”
3 sztuki
mleko
150 ml
mąka pszenna
300 g
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
cukier
1 łyżka
sól
płaska łyżeczka
olej roślinny
do smażenia
cukier puder
do posypania

krok 1

Jajka, cukier, sól i mleko mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie łączymy.

krok 2

W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Porcje ciasta wlewamy za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego i smażymy kilka do zrumienienia. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk