Kukbuk
Kukbuk

Tartaletki z kremem różanym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
mąka kokosowa
50 g
mąka owsiana bezglutenowa
70 g
jajko
1 sztuka
zimne masło
50 g
erytrytol
30 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
sól
szczypta
Krem:
lekki serek śmietankowy
250 g
schłodzone mleczko kokolowe lekkie (stała część)
50 g
konfitura z płatków róż
70 g
maliny lub truskawki
garść
sok z limonki
1 łyżka
sól
szczypta
Do dekoracji:
suszone płatki róż
prażone płatki migdałowe

Przepis i zdjęcie: Anna Reguła, Kinga Syposz / Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości

krok 1

Przygotować spody. Oba rodzaje mąki, jajko, pokrojone w kostkę masło, erytrytol, ekstrakt waniliowy i sól zagnieść lub utrzeć w mikserze lub blenderze z ostrzem S na jednolite ciasto. Przełożyć je do natłuszczonych foremek. Schładzać w lodówce ok. 30 minut.

krok 2

Po tym czasie spody ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 12–15 minut. Przygotować krem. Do blendera włożyć serek śmietankowy, mleczko kokosowe, konfiturę i owoce, dodać sok z limonki oraz sól, składniki zmiksować na idealnie gładką masę. Ostudzone spody napełnić kremem. Tartaletki można udekorować suszonymi płatkami róż i płatkami migdałowymi. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby krem stężał.

Przepis pochodzi z książki "Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości"

Koszyk