Kukbuk
Kukbuk
Słodycze bez białego cukru. Tarta z musem orzechowym i karmelem (fot. Maciek Niemojewski)

Tarta z musem orzechowym i karmelem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód:
orzechy ziemne niesolone
200 g
płatki owsiane górskie
150 g
suszone daktyle
8 sztuk
kakao w proszku
2 łyżki
płynny olej kokosowy
3 łyżki
sól
szczypta
Mus orzechowy:
śmietanka 36%
150 ml
serek philadelphia
200 g
masło orzechowe
4 łyżki
puder z erytrytolu
2 łyżki
Karmel daktylowy:
suszone daktyle
8 sztuk
napój sojowy o smaku waniliowym
3 łyżki
sól morska
½ łyżeczki
Polewa czekoladowa:
gorzka czekolada
100 g
napój sojowy o smaku waniliowym
30 ml
olej kokosowy
20 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Daktyle na spód i do karmelu zalewamy gorącą wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia lub lekko smarujemy masłem.

krok 2

Orzechy i płatki owsiane blendujemy na gruboziarnistą mąkę, przesypujemy do miski. Dodajemy namoczone daktyle, kakao, płynny olej kokosowy oraz sól i zagniatamy, by uzyskać zwarte ciasto. Wykładamy nim dno i boki formy, mocno dociskamy. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.

krok 3

Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy serek, masło orzechowe i puder z erytrytolu. Mus wykładamy na zimny spód. Wstawiamy do lodówki.

krok 4

Pozostałe daktyle, napój waniliowy i sól blendujemy w malakserze na gładki karmel. Masę wykładamy na środek tarty. Wstawiamy ponownie do lodówki – na 30 minut.

krok 5

Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z napojem sojowym o smaku waniliowym i olejem kokosowym. Lekko ciepłym kremem polewamy wierzch tarty i wstawiamy ją do lodówki, aby masa całkowicie stężała.

TIP

Jeśli chcecie przygotować szybciej tę tartę, nie musicie podpiekać spodu. Wystarczy wstawić go do lodówki na 30 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk