Kukbuk
Kukbuk
Przepis na tartę wiśniową, palona meringue, z czym zrobić bezę (fot. dinnershow.studio)

Tarta wiśniowa z paloną meringue

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Tarta wiśniowa:
świeże wiśnie
500 g
ksylitol lub drobny cukier
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
arrowroot
2 łyżeczki
gotowe kruche ciasto
1 arkusz
mascarpone
150 g
cukier puder lub ksylitol
1 łyżeczka
esencja waniliowa
1/4 łyżeczki
Meringue:
cukier
165 g
woda
75 g (5 łyżek)
białka jajek "zerówek"
3 sztuki
sól
szczypta
sok z cytryny lub szczypta kamienia winnego
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Beata Szmydki


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Wiśnie myjemy i drylujemy. Wkładamy do garnka z ksylitolem lub cukrem i sokiem z cytryny, zagotowujemy szybko, aby wiśnie puściły sok, ale się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową przekładamy owoce do miseczki, a do garnka dodajemy arrowroot (skrobię z maranty trzcinowej, dostępną w sklepach ze zdrową żywnością i w Internecie) rozmącony w odrobinie soku z wiśni. Dokładnie mieszamy. Kiedy się zagotuje, zestawiamy z ognia. Łączymy sos z wiśniami. Przekładamy masę wiśniową do pojemnika. Możemy ją przygotować dzień wcześniej.

krok 2

Rozkładamy arkusz kruchego ciasta i wylepiamy nim jedną większą formę do tarty (o średnicy około 22 centymetrów) albo kilka małych. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Spód także możemy przygotować dzień wcześniej.

krok 3

Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem lub ksylitolem, dodajemy esencję waniliową.

krok 4

Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści – od czasu do czasu mieszamy. Zwiększamy ogień, wkładamy do rondelka termometr cukierniczy i podgrzewamy syrop do temperatury 120 stopni. Kiedy ma 110-112 stopni, zaczynamy ubijać w mikserze białka ze szczyptą soli – na sztywno. Do białek wlewamy ostrożnie gorący syrop, cały czas miksując na szybkich obrotach (uważamy, aby nie oblewać syropem metalowej rózgi, masa jest bardzo gorąca). Po 2 minutach zmniejszamy nieco obroty i miksujemy, aż dzieża będzie ciepła w dotyku (3-4 minuty). Dodajemy sok z cytryny lub kamień winny i miksujemy jeszcze 20 sekund.

krok 5

Na upieczoną tartę wykładamy krem mascarpone – na spód i nieco na boki. Łyżką nakładamy wiśnie. Na wierzch kładziemy grubą warstwę meringue, możemy ją przeciągnąć na boki tarty. Opalamy bezę z dystansu palnikiem gazowym. Podajemy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk