Kukbuk
Kukbuk

Tagliatelle w czosnkowo-ziołowym sosie pomidorowym z krewetkami, małżami i pomidorkami koktajlowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
4 porcje
makaron tagliatelle Barilla
250-300 g
sól
do gotowania i do smaku
oliwa
3 łyżki
czosnek
1 ząbek
małże
500 g
krewetki
200 g
wytrawne białe wino
200 ml
pomidorki koktajlowe
400 g
sos Aglio Barilla
400 g
pieprz
do smaku
świeża bazylia
do podania

przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

Krok 1

Tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej posiekany czosnek – do delikatnego zrumienienia. Dodajemy małże, smażymy pod przykryciem 2-3 minuty. Dokładamy krewetki i zalewamy białym winem – smażymy, aż alkohol wyparuje. Wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i wlewamy sos. Gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy ugotowany makaron, mieszamy.

Krok 3

Podajemy ze świeżą bazylią.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk