Kukbuk
Kukbuk
Przepis na tradycyjny sznycel, jak przygotować udziec cielęcy, sznycel Radetzkiego (fot. dinnershow.studio)

Sznycel Radetzkiego

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
udziec cielęcy
350 g
mąka
100 g
jajka "zerówki"
2 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
bułka tarta
250 g
olej
400 ml
masło klarowane
200 g
Do podania:
cytryna
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Tomasz Królikowski


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Udziec cielęcy dzielimy na porcje po mniej więcej 170 gramów. Mięso rozbijamy na desce pomiędzy arkuszami folii spożywczej, aż zrobi się bardzo cienkie (prawie przezroczyste). Zdejmujemy folię i panierujemy sznycel w mące, rozbełtanym jajku doprawionym solą i pieprzem i bułce tartej. Panierowanie powtarzamy kilka razy, po drodze otrzepując mięso z nadmiaru jajka i bułki.

krok 2

Olej rozgrzewamy na patelni do temperatury 190 stopni (tłuszcz ma być gorący, ale nie może dymić). Równocześnie osobno rozgrzewamy masło klarowane – do temperatury około 150 stopni. Sznycle wrzucamy na olej – sztuka mięsa powinna pływać w tłuszczu – i smażymy mniej więcej 4 minuty. Po przewróceniu na drugą stronę powoli wlewamy na patelnię gorące masło klarowane. Smażymy jeszcze 4 minuty. Kiedy sznycle nabiorą złotego koloru, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z połówką cytryny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk