Kukbuk
Kukbuk
Szakszuka po irakijsku (fot. Michał Lichtański)

Szakszuka po irakijsku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
kalafior
5 różyczek
nerkowce
10-15 sztuk
czosnek
2 ząbki
oliwa
2 łyżki
papryczka chili
1 sztuka
ugotowany bób lub mięso mielone
250 g
harrisa
1 łyżka
melasa z granatów
1 łyżka
mieszanka przypraw baharat
1 łyżeczka
rodzynki
10-15 sztuk
jajko „zerówka”
4 sztuki
kolendra
do podania
natka pietruszki
do podania
chlebek pita
do podania

Przepis i przygotowanie: Ouce Naser / Tahina


Zdjęcia: Michał Lichtański / Mili.studio

krok 1

Różyczki kalafiora smażymy na oliwie dużym ogniu około 4 minut, aż będą złote. Patelnię odstawiamy na bok.

krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po uprażeniu odstawiamy na bok. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Papryczkę kroimy i dorzucamy do czosnku. Dodajemy bób lub mięso, smażymy parę minut, mieszając. Dodajemy przyprawy, rodzynki, mieszamy.

krok 3

Na patelnię ze wszystkimi składnikami wbijamy jajka. Wstawiamy patelnię do piekarnika na 10-13 minut.

krok 4

Wyciągamy patelnię z piekarnika. Na wierzchu dania układamy kalafior, posypujemy je uprażonymi nerkowcami i ziołami: kolendrą i natką pietruszki. Stawiamy patelnię na desce i podajemy danie z ciepłymi chlebkami pita.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk