Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl
krok 1
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka, po czym wraz z laską dodajemy do wody z cukrem. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut.
krok 2
Zebrane kwiaty akacji kładziemy na tacy i zostawiamy na godzinę. Obrywamy płatki z gałązek. Wrzucamy je do dużej miski, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę i zalewamy ciepłym syropem cukrowym. Misę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na dobę lub dwie. Po upływie tego czasu odcedzamy płatki na sicie.
krok 3
Syrop przelewamy do garnka i podgrzewamy kilka minut. Wlewamy do wyparzonej szklanej butelki i pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.