Kukbuk
Kukbuk
Syrop z akacji i wanilii w słoiku

Syrop akacjowy z wanilią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
woda
1 litr
cukier trzcinowy
400 g
laska wanilii
1 sztuka
kwiaty akacji (płatki)
4 szklanki
cytryna
1 sztuka

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

krok 1

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka, po czym wraz z laską dodajemy do wody z cukrem. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut.

krok 2

Zebrane kwiaty akacji kładziemy na tacy i zostawiamy na godzinę. Obrywamy płatki z gałązek. Wrzucamy je do dużej miski, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę i zalewamy ciepłym syropem cukrowym. Misę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na dobę lub dwie. Po upływie tego czasu odcedzamy płatki na sicie.

krok 3

Syrop przelewamy do garnka i podgrzewamy kilka minut. Wlewamy do wyparzonej szklanej butelki i pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!