Kukbuk
Kukbuk

Surówka z korzeniem lotosu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
marchewka
2 sztuki
kalarepa
2 sztuki
sól
1 łyżka + 5 g
cukier
1 łyżka + 15 g
sos rybny
25 ml
sok z cytryny
40 ml
słodki sos chili
10 g
papryczka chili
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
piklowany korzeń lotosu
słoik 200 g
kolendra
2 garści
uprażone orzechy arachidowe
¾ szklanki

Przepis i przygotowanie: Thuy Linh Do


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cienkie paski. Warzywa posypujemy 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru, pozostawiamy na godzinę. Przepłukujemy wodą i odciskamy. 

krok 2

W misce mieszamy sos rybny, sok z cytryny, sos chili, cukier, sól, pokrojoną drobno papryczkę chili i czosnek. Warzywa, korzeń lotosu i listki kolendry mieszamy z sosem. Surówkę podajemy posypaną pokruszonymi orzechami.  

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk