Kukbuk
Kukbuk

Steki z kalarepy w maślanym sosie z miso

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
duże kalarepy, bez łodyg i obrane
3 sztuki
oliwa
3 łyżki
drobna sól
1 1/2 łyżeczki
cytryna pokrojona na cząstki, do podania
1 sztuka
Miso meunière
masło, pokrojone w kostkę
150 g
ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane (nie zmiażdżone!)
2 sztuki
drobna sól
1/8 łyżeczki
biała pasta miso
20 g
sok z cytryny
2 łyżki
drobne kapary
30 g
natka pietruszki, bardzo drobno posiekana
5 g
szczypiorek, bardzo drobno posiekany
10 g

fot. Yuki Sugiura

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C lub 180°C z termoobiegiem.

Krok 2

Ostrym nożem odkrój suche szczyty obranych kalarep i każdą pokrój w poprzek na plastry o grubości 2 cm. Powinno wyjść około 9 steków.

Krok 3

W dużej misce obtocz steki w oliwie z solą, a następnie rozłóż w odstępach na dużej blasze do pieczenia (jeśli blacha jest mniejsza, będą potrzebne dwie). Piecz 50–55 minut, aż steki zmiękną i ładnie się zrumienią od spodu. Wyłącz piekarnik i trzymaj steki w cieple, przygotowując sos (dzięki temu jeszcze trochę zmiękną).

Krok 4

Na niedużym ogniu, na średniej nieprzywierającej patelni rozgrzej masło. Podgrzewaj delikatnie przez 4 minuty, kołysząc patelnią, aż tłuszcz się stopi, zacznie się pienić i zrobi się złocisty. Zmniejsz płomień do minimum, dodaj czosnek oraz sól i podgrzewaj jeszcze 1,5 minuty, kołysząc patelnią okrężnym ruchem. Dodaj miso oraz sok z cytryny i ubijaj trzepaczką, podgrzewając przez minutę. Zdejmij patelnię z ognia, po czym wmieszaj kapary i zioła.

Krok 5

Podaj steki zrumienioną stroną do góry, polane sosem, z cząstkami cytryny obok.

Przepis pochodzi z książki "MEZCLA. Przepisy, które budzą wyobraźnię" Ixty Belfrage,

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk