Kukbuk
Kukbuk

Spaghetti z bobem i sosem cytrynowym na maślance

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
bób
300 g
sól
do gotowania + do smaku
spaghetti
300 g
masło
do smażenia
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
Maślanka Mrągowska naturalna
100 ml
śmietanka UHT Łaciata 30%
100 ml
mascarpone Mlekpol
100 g
ser Jantar Klinek
100 g
pieprz
do smaku
skórka z cytryny
1 łyżeczka

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Krok 1

Bób gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzamy i przekładamy do wody z lodem. Zostawiamy na 3 minuty, a następnie obieramy ziarna ze skórki.

Krok 2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3

Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nią posiekane cebulę i czosnek, smażymy je do zeszklenia. Dodajemy bób i smażymy 3-4 minuty.

Krok 4

Maślankę mieszamy ze śmietanką, z mascarpone i ze startym serem (możemy zrobić to za pomocą malaksera lub blendera). Masę wlewamy do bobu, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk