Kukbuk
Kukbuk

Sos śmietanowy z tahini

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 min
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
śmietana 12%
60 g
tahini
30 g
czosnek granulowany
¼ łyżeczki
sól
½ łyżeczki
biały pieprz
¼ łyżeczki
kumin
⅓ łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżeczka
oliwa
1 łyżka
woda
2-3 łyżki (opcjonalnie)

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy tahini, granulowany czosnek, sól, biały pieprz, szczyptę kuminu, sok z cytryny i oliwę. Bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy do niego dodać 2-3 łyżki wody. Gotowy sos wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk