Kukbuk
Kukbuk
Wypróbuj przepis na placki ziemniaczane z sosem z pieczarek

Sos pieczarkowy z musztardą francuską i ziołami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
oliwa
do smażenia
cebula
1 sztuka
miód
1 łyżeczka
czosnek
2 ząbki
pieczarki
400 g
sól
do smaku
musztarda francuska
1 łyżka
ocet balsamiczny
1 łyżeczka
ulubione świeże zioła, np. szałwia, koperek, oregano
garść
śmietanka 30%
250 ml
pieprz
do smaku

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem miodu – do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy 2-3 minuty – do odparowania wody.  

krok 2

Na patelnię dodajemy musztardę, ocet i zioła. Zalewamy śmietanką i gotujemy do delikatnego zgęstnienia – około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 

TIP

Sos pieczarkowy z musztardą francuską i ziołami doskonale smakuje z plackami ziemniaczanymi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk