Kukbuk
Kukbuk

Sos jogurtowy z kolendrą i limonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 min
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kolendra
½ pęczka
awokado
½ sztuki
limonka
1 sztuka
jogurt naturalny
70 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do małej, ale głębokiej miseczki. Limonkę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Do awokado dodajemy sok i skórkę z limonki, jogurt naturalny, odrobinę soli i pieprzu. Blendujemy na gładki sos, dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Gotowy dip odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Koszyk