Kukbuk
Kukbuk
Przepis na taco z tofucznicą. Wegańskie przepisy (fot. Maciek Niemojewski)

Śniadaniowe taco z tofucznicą i owocową salsą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
Domowe placki kukurydziane:
mąka pszenna
150 g
mąka kukurydziana
100 g + do posypania
sól
½ łyżeczki
roztopione masło roślinne
40 g
ciepła woda
140 ml
Salsa:
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
pomidor
1 sztuka
ananas
100 g
mango
100 g
świeża kolendra
garść
sok z limonki
½ sztuki
papryczka jalapeño
⅓ sztuki
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
Sos z awokado:
dojrzałe awokado
½ sztuki
zielona cebulka
1 sztuka
świeża kolendra
garść
czosnek
½ ząbka
limonka
½ sztuki
napój migdałowy
80 ml
oliwa
1 łyżka
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
½ łyżeczki
ostra papryka
¼ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i sól. Dodajemy rozpuszczone masło oraz ciepłą wodę. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

krok 2

Szalotkę i czosnek siekamy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Ananasa i mango również kroimy w drobną kostkę. Owoce i warzywa przekładamy do miski, dodajemy garść posiekanej kolendry, sok z limonki, pozbawioną pestek i rozdrobnioną papryczkę jalapeño, sól i pieprz. Mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy i odstawiamy do lodówki.

krok 3

Wszystkie składniki gęstego sosu z awokado miksujemy na gładko w malakserze. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki.

krok 4

Blat posypujemy mąką kukurydzianą. Z ciasta formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy ręcznie lub za pomocą wałka kuchennego na bardzo cienkie placki o średnicy 12-14 centymetrów. Tak przygotowane tortille smażymy na suchej patelni – po minucie z każdej strony. Jeśli mamy możliwość, gorące placki lekko zawijamy i studzimy na kratce, by nadać im kształt łódeczek.

krok 5

Przygotowujemy tofucznicę. Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią, dodajemy rozkruszone tofu, kurkumę, kumin i płatki chili. Mieszamy. Dodajemy czarną fasolę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 4 minut, po czym zdejmujemy z patelni.

krok 6

Składamy śniadaniowe tacos. Na placek nakładamy łyżkę sosu, tofucznicę oraz salsę. Wierzch posypujemy listkami kolendry.

Więcej przepisów wegańskich:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk