Kukbuk
Kukbuk
Na święta wegańska ryba z selera zawinięta w nori (fot. Maciek Niemojewski)

Smażona seleryba

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
seler
2 sztuki
bulion warzywny
2 l
nori
5 arkuszy
mąka pszenna
1 szklanka
mleko roślinne
1 szklanka
olej do smażenia
1/2 szklanki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

przepis: Dorota Jaworska


zdjęcie: Maciek Niemojewski


stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Seler dokładnie oczyszczamy i bez obierania kroimy na równe plastry o grubości 1-1½ centymetra. Zalewamy je bulionem – doprowadzamy do wrzenia.

krok 2

Gotujemy plastry selera na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy dwa arkusze nori, wcześniej zgniecione w dłoniach. Mieszamy, żeby zatopić je w bulionie. Gotujemy dalej pod przykryciem przez pięć minut. Ugotowane plastry wyjmujemy na sito i studzimy.

krok 3

Plastry selera obieramy ze skórki i przecinamy na pół. Kroimy pozostałe arkusze nori – każdy na trzy paski.

krok 4

Mąkę wsypujemy do miseczki, do drugiej wlewamy mleko roślinne. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Każdą część selera oprószamy z obu stron solą i pieprzem, owijamy paskiem nori, zanurzamy w mleku (nori zmięknie i ładnie dopasuje się do plastra), obtaczamy w mące i wrzucamy na mocno rozgrzany olej. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka podsmaży się na złoty kolor. Wyławiamy szpatułką i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiaru tłuszczu.

TIP

Smażoną selerybę podajemy na ciepło ze świeżą bułką lub z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny. Doskonałym dodatkiem będzie surówka z kiszonej kapusty z cebulą, drobno startą marchewką, oliwą i pieprzem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk