Kukbuk
Kukbuk
Śledź korzenny, który dobrze smakuje na kanapce nie tylko na święta

Śledzie korzenne

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut + godzina namaczania + godzina odstawienia do lodówki
typ diety: fit
typ posiłku: goście idą
płaty śledzia
3 sztuki
mleko
do namaczania
woda
do namaczania
liść laurowy
3 sztuki
nasiona gorczycy
1 łyżeczka
goździki
1/2 łyżeczki
ziele angielskie
1 łyżeczka
pieprz
1/2 łyżeczki
cebula
1 sztuka
sok z cytryny
1 sztuka
cukier
1/2 łyżeczki
olej roślinny
4-5 łyżek

krok 1

Śledzie zalewamy wodą i mlekiem, żeby zostały przykryte. Moczymy przez około godzinę. W połowie czasu moczenia zmieniamy wodę i mleko.

krok 2

Śledzie suszymy na rozłożonych na płasko ręcznikach papierowych. Kroimy na kęsy około 2-3 cm szerokości.

krok 3

Wszystkie przyprawy tłuczemy w moździerzu i mieszamy ze śledziami w szklanej misce.

krok 4

Dodajemy drobno posiekaną cebulę, sok i skórkę z cytryny, olej oraz cukier. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk