Kukbuk
Kukbuk
Słodycze bez białego cukru. Sernik zebra (fot. Maciek Niemojewski)

Sernik zebra

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia i chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód:
masło
25 g
herbatniki
100 g
kakao w proszku niesłodzone
5 g
Masa serowa:
twaróg sernikowy
500 g
serek mascarpone lub philadelphia
100 g
ksylitol
100 g
budyń śmietankowy bez cukru
30 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
kakao w proszku niesłodzone
10 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło rozpuszczamy. Do malaksera wkładamy herbatniki, rozkruszamy. Dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Krótko miksujemy.

krok 2

Dno tortownicy o średnicy 18-20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, dociskamy. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

krok 3

Twaróg, serek, ksylitol, budyń, jajka oraz ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce i krótko miksujemy, do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich wsypujemy kakao i mieszamy.

krok 4

Na środek podpieczonego spodu na przemian wykładamy po łyżce jasnej i ciemnej masy, aż do wyczerpania obu porcji. Świeżo zagotowaną wodę nalewamy do naczynia żaroodpornego i ustawiamy je na dnie piekarnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 55 minut (masa powinna być ścięta pośrodku). Po godzinie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto na 2 godziny. Sernik najpierw chłodzimy na blacie, a następnie w lodówce (najlepiej przez całą noc, aby dobrze stężał).

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk