Porady #OkiemDietetyka
– Aby ułatwić sobie zadanie, sięgnijcie po zmielony twaróg. Dobry będzie też serek homogenizowany naturalny lub twaróg przeznaczony do sernika. W zależności od konsystencji wybranego produktu użyjcie odpowiedniej ilości jogurtu naturalnego.
– „Sernik” wzbogacicie chrupiącą posypką, np. ze zmiksowanych orzechów i płatków. Sprawdzi się też domowa granola lub musli z dobrym składem.
– Mango możecie zamienić na prażone jabłka, mus z malin, powidła śliwkowe, purée z moreli lub brzoskwini, a całość polać pastą sezamową wymieszaną z miodem.
– Jeśli ograniczacie cukier, zrezygnujcie z miodu i posłodźcie twarożek płynną stewią.
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność: 337 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 31 g
Błonnik: 5 g