Kukbuk
Kukbuk

Scones z masłem klonowym i wiśniami z jesienną kawą z cynamonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Scones
ok. 10 sztuk
zimne masło
100 g
mąka pszenna tortowa
400 g
sól
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
4 łyżeczki
mielony kardamon
1/2 łyżeczki
cukier puder
50 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
mleko lub napój roślinny
125 ml
Dodatkowo
miękkie masło
100 g
sól
1/2 łyżeczki
syrop klonowy
4 łyżki
mrożone wiśnie
200 g
cukier
3 łyżki
mielony imbir
1 łyżeczka
Jesienna kawa z syropem cynamonowym
woda
1 szklanka
brązowy cukier
1 szklanka
cynamon
2 laski
świeżo zaparzone podwójne espresso
1 filiżanka
mleko lub napój roślinny
według uznania
mielony cynamon
do posypania

Krok 1

Zimne masło siekamy z mąką. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, kardamon i cukier puder i wyrabiamy rękami, aż powstaną okruchy. Jajka mieszamy z mlekiem (używamy tyle mleka, by uzyskać łącznie 1 szklankę mieszanki, 250 mililitrów) – ¾ powstałej mieszanki wlewamy do ciasta, resztę odkładamy do posmarowania scones przed pieczeniem.

Krok 2

Zagniatamy ciasto, wkładamy je na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 2 centymetrów. Z ciasta wycinamy kółka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pozostałą mieszanką mleka i jajek i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Krok 3

Miękkie masło ubijamy mikserem z solą i syropem klonowym na bardzo puszystą, jasną masę. Zostawiamy w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Wiśnie smażymy z cukrem i imbirem, aż będą szkliste i klejące.

Krok 5

Upieczone scones kroimy na pół, na każde ciastko nakładamy masło klonowe i łyżkę gorących wiśni.

Krok 6

W małym rondelku mieszamy wodę z brązowym cukrem. Doprowadzamy do wrzenia – mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez 5 minut.

Krok 7

Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy do płynu laski cynamonu – pozostawiamy na godzinę. Po jej upływie wyjmujemy cynamon i przelewamy syrop do szklanej butelki lub słoika.

Krok 8

W ekspresie De’Longhi zaparzamy podwójne espresso. Dodajemy do niego łyżkę syropu cynamonowego i dopełniamy spienionym mlekiem. Przed podaniem posypujemy cynamonem.

 

TIP: Dla lepszego spienienia warto użyć mleka lub napoju roślinnego prosto z lodówki.

Materiał powstał we współpracy z marką De’Longhi

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk