Kukbuk
Kukbuk
Chrupkie trójkąciki, czyli indyjskie samosy z ostrym sosem (fot. Maciek Niemojewski)

Samosy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
ciasto:
mąka
2/3 szklanki
sól
½ łyżeczki
proszek do pieczenia
½ łyżeczki
masło roślinne
3 łyżki
woda
4 łyżki
nadzienie:
ziemniaki
3 średniej wielkości
zielony groszek z puszki
1 garść
sproszkowany lub starty imbir
1 łyżeczka
kumin
½ łyżeczki
garam masala
1 szczypta
czosnek
1 ząbek
sproszkowane chili
½ łyżeczki
sok z cytryny
2 łyżki
czerwona papryczka chili
¾ sztuki
sól
1 łyżeczka
olej
do smażenia

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepisy: Joanna Szachowska-Tarkowska / restauracja Veg Deli


Stylizacja: Magda Olszewska

 

krok 1

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i ucieramy je z mąką tak, aby ciasto przypominało pokruszone płatki kukurydziane czy bułkę tartą. Do tak uformowanego ciasta dolewamy wodę i mieszamy je widelcem. Ciasto wyrabiamy jeszcze około 5 minut, by uzyskało jednolitą konsystencję, a następnie wyrabiamy kule.

krok 2

Ziemniaki gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę. Groszek rozgniatamy widelcem. Mieszamy. Dodajemy imbir, kumin, garam masalę, posiekany czosnek, sproszkowane chili i sok z cytryny. Mieszamy, dokładając na koniec cieniutko pokrojone kawałki czerwonej papryczki chili.

krok 3

Z ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy na placki. Do środka wkładamy nadzienie, po czym sklejamy placki z nadzieniem jak pierożki. Samosy można smażyć w głębokim tłuszczu, ale jeśli chcemy, by były mniej tłuste i kaloryczne, możemy piec je w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż się przyrumienią. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk