Kukbuk
Kukbuk
Przepis na marynowaną sałatkę z dynią i papryką. Jesienne przetwory. Dynia - co ugotować (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z dyni i papryki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas pasteryzacji
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
dynia muscat
1 kg
czerwona papryka
1½ sztuki
żółta cebula
1 sztuka
marchewka
2 sztuki
biały cukier
40 g
sół
40 g
woda
1¼ l
ocet winny 10%
250 ml
olej roślinny
40 ml
ziele angielskie
12 sztuk
liść laurowy
3 sztuki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy pestki, obieramy warzywo ze skórki. Kroimy miąższ w kostkę (około 1½centymetra). Paprykę myjemy i po wyjęciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki.

krok 2

Do garnka wsypujemy cukier i sól, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Do wrzątku wlewamy ocet i dalej gotujemy. Do zalewy wlewamy olej i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.

krok 3

Do słoików wrzucamy po 4 sztuki ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym. Wkładamy kilka plasterków cebuli, marchewkę, paprykę i uzupełniamy słoik pokrojoną dynią. Zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szybko zakręcamy i wstawiamy do garnka wyłożonego pieluchą lub ściereczką. Słoiki zalewamy wodą do ¾ wysokości i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką. Tak przygotowane przetwory zostawiamy najlepiej na całą noc do wystudzenia. Po tym czasie sałatkę przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu. Będzie dobra do spożycia po mniej więcej 3 tygodniach.

TIP

Z podanej porcji wyjdą 3 słoiki o pojemności 1 l

Więcej na temat dyni przeczytasz tutaj:

Koszyk