Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy pestki, obieramy warzywo ze skórki. Kroimy miąższ w kostkę (około 1½centymetra). Paprykę myjemy i po wyjęciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki.
krok 2
Do garnka wsypujemy cukier i sól, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Do wrzątku wlewamy ocet i dalej gotujemy. Do zalewy wlewamy olej i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
krok 3
Do słoików wrzucamy po 4 sztuki ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym. Wkładamy kilka plasterków cebuli, marchewkę, paprykę i uzupełniamy słoik pokrojoną dynią. Zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szybko zakręcamy i wstawiamy do garnka wyłożonego pieluchą lub ściereczką. Słoiki zalewamy wodą do ¾ wysokości i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką. Tak przygotowane przetwory zostawiamy najlepiej na całą noc do wystudzenia. Po tym czasie sałatkę przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu. Będzie dobra do spożycia po mniej więcej 3 tygodniach.
TIP
Z podanej porcji wyjdą 3 słoiki o pojemności 1 l
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.