Kukbuk
Kukbuk
rozpustny sernik czekoladowy, sernik czekoladowy, ciasto czekoladowe, klasyczny sernik, sernik nowojorski, sernik z czekoladą, ciasto dla dzieci, prosty deser, deser czekoladowy

Rozpustny sernik czekoladowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód:
czekolada
100 g
masło
3 łyżki
jajko "zerówka"
1 sztuka
mąka pszenna
2 łyżki
masa serowa:
serek Philadelphia
500 g
cukier
100 g
jajko "zerówka"
5 sztuk
gorzka czekolada
200 g
śmietanka kremówka
100 ml
brandy
40 ml
masa kajmakowa
200 g

krok 1

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w garnuszku na bardzo małym ogniu. Lekko studzimy, dodajemy jajko i mąkę. Masę rozsmarowujemy na spodzie tortownicy (o średnicy 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na bok.

krok 2

Ser ucieramy z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodajemy kolejno jajka, czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej, a na samym końcu śmietanę i brandy. Masę przelewamy do tortownicy. Zatapiamy w niej porcje masy kajmakowej wielkości łyżeczki. Pomagamy im łyżeczką, aby całkowicie zniknęły w czekoladowej masie.

krok 3

Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy jeszcze przez 30. Powierzchnia sernika powinna być ścięta, ale on sam ma trząść się jak galareta, kiedy poruszamy foremką. Upieczony sernik studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin (najlepiej na dobę).

TIP

Czekoladę można roztopić w kąpieli wodnej uważając, by nie była zbyt gorąca – optymalna temperatura dla czekolady to 50 stopni. Dlatego ustawmy garnek na najmniejszym ogniu. Jeśli masa się zwarzy, dodajmy łyżkę mleka i szybko zamieszajmy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk