Kukbuk
Kukbuk
Riso e finocchio – PRZEPIS

Risotto z fenkułem (riso e finocchio)

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
świeży koper włoski
500 g
biała cebula
1 sztuka
masło
80 g
ryż carnaroli lub arborio
320 g
wytrawne białe wino
½ szklanki
wywar warzywny lub woda
1 l
sól
do smaku
pieprz
do smaku
parmezan
50 g

Przepis i przygotowanie: Matteo Brunetti


Zdjęcia: dinnershow.studio

Przygotowanie:

Koper włoski obieramy z pierwszej warstwy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy. W rondelku rozgrzewamy połowę masła. Wrzucamy na nie cebulę i szklimy ją przez kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy, aż zrobi się lekko przezroczysty. Wlewamy białe wino – mieszając, czekamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy koper i chochlę wywaru. Mieszamy. Kolejną chochlę wlewamy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję płynu. Kiedy ryż jest al dente, zdejmujemy go z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe masło i parmezan. Mieszamy i podajemy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk