Risotto dyniowe z szałwią i parmezanem
- bulion drobiowy lub warzywny
- 500 ml
- purée z dyni
- 200 g
- szalotka
- 1 sztuka
- czosnek
- 1 ząbek
- liść szałwii
- 6 sztuk
- masło
- 1 łyżka
- ryż arborio
- 200 g
- perry (gruszecznik)
- 100 ml
- gałka muszkatołowa
- szczypta
- parmezan lub grana padano
- 30 g + do podania
- sól
- do smaku
- świeżo mielony pieprz
- do smaku + do podania
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Bulion łączymy z purée z dyni i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i cały czas podtrzymujemy temperaturę.
krok 2
Szalotkę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Liście szałwii myjemy, osuszamy i siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę, lekko ją szklimy i dodajemy czosnek. Po chwili wrzucamy szałwię, mieszamy.
krok 3
Gdy szalotka zacznie nabierać złotego koloru, na patelnię wrzucamy ryż i smażymy go przez 2 minuty, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Następnie wlewamy perry i czekamy, aż cały płyn odparuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy pierwszą chochelkę dyniowego bulionu. Risotto cały czas mieszamy. Gdy ryż wchłonie pierwszą porcję bulionu, na patelnię wlewamy kolejną chochelkę. Czynność powtarzamy do wyczerpania się bulionu lub do momentu, gdy ryż będzie al dente. Wtedy doprawiamy go gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce parmezan, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
krok 4
Gotowe risotto powinno być gęste i kremowe, a ryż miękki, ale nie rozgotowany. Gorące danie szybko nakładamy na talerze. Podajemy z płatkami parmezanu, oprószone świeżo zmielonym czarnym pieprzem
TIP
Z podanych składników otrzymamy 3 porcje risotta
Przeczytaj więcej o dyni:
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Ludzie i inspiracje
Dynia - przepisy na 32 jesienne dania
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy. Oto nasze ulubione przepisy na dania z dyni!
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ciasto dyniowe?
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Ludzie i inspiracje
Dynia - przepisy na 32 jesienne dania
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy. Oto nasze ulubione przepisy na dania z dyni!
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ciasto dyniowe?
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.