Quiche z dynią i gorgonzolą
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 150 g
- sól
- ½ łyżeczki
- lekko solone masło
- 100 g
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- Nadzienie:
- dynia piżmowa lub hokkaido
- 400 g
- czerwona cebula
- 1 sztuka
- świeży jarmuż
- 50 g
- masło
- 1 łyżeczka
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- śmietana 30%
- 150 ml
- gorgonzola
- 100 g
- parmezan
- 20 g
- sól
- szczypta
- suszony tymianek
- szczypta
- czarny pieprz
- ½ łyżeczki
- bułka tarta
- 20 g
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i wbijamy jajko. Energicznie i szybko zagniatamy.
krok 2
Między dwa arkusze papieru do pieczenia wkładamy zagniecione ciasto i wałkujemy je na cienki placek o średnicy około 25 centymetrów. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut.
krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopi. Dynię pozbawiamy pestek, obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aby zmiękła. Wyjmujemy i studzimy.
krok 4
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 22-23 centymetrów, nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Ciasto powinno delikatnie się zarumienić. Wyjmujemy i studzimy.
krok 5
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plastry, jarmuż oczyszczamy i pozbawiamy zgrubiałej łodygi. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę i smażymy ją na małym ogniu przez 3 minuty. Pod koniec wrzucamy jarmuż, mieszamy i smażymy przez minutę, aby nabrał żywego zielonego koloru. Warzywa zdejmujemy z patelni.
krok 6
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pokruszoną gorgonzolę, starty parmezan, sól, tymianek i pieprz. Dokładnie roztrzepujemy. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, nakładamy cebulę z jarmużem i podpieczoną dynię. Warzywa rozkładamy równomiernie i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy quiche do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Danie powinno być ładnie zarumienione z wierzchu. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy i nakładamy na talerze. Quiche dobrze smakuje również na zimno.
Przeczytaj więcej o dyni:
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Ludzie i inspiracje
Dynia - przepisy na 32 jesienne dania
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy. Oto nasze ulubione przepisy na dania z dyni!
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ciasto dyniowe?
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Ludzie i inspiracje
Dynia - przepisy na 32 jesienne dania
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy. Oto nasze ulubione przepisy na dania z dyni!
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ciasto dyniowe?
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.