Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować tartę dyniową z gorgonzolą. Quiche dyniowy z gorgonzolą (fot. Paulina Czyżewska)

Quiche z dynią i gorgonzolą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
150 g
sól
½ łyżeczki
lekko solone masło
100 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
Nadzienie:
dynia piżmowa lub hokkaido
400 g
czerwona cebula
1 sztuka
świeży jarmuż
50 g
masło
1 łyżeczka
jajko "zerówka"
2 sztuki
śmietana 30%
150 ml
gorgonzola
100 g
parmezan
20 g
sól
szczypta
suszony tymianek
szczypta
czarny pieprz
½ łyżeczki
bułka tarta
20 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i wbijamy jajko. Energicznie i szybko zagniatamy.

krok 2

Między dwa arkusze papieru do pieczenia wkładamy zagniecione ciasto i wałkujemy je na cienki placek o średnicy około 25 centymetrów. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopi. Dynię pozbawiamy pestek, obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aby zmiękła. Wyjmujemy i studzimy.

krok 4

Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 22-23 centymetrów, nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Ciasto powinno delikatnie się zarumienić. Wyjmujemy i studzimy.

krok 5

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plastry, jarmuż oczyszczamy i pozbawiamy zgrubiałej łodygi. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę i smażymy ją na małym ogniu przez 3 minuty. Pod koniec wrzucamy jarmuż, mieszamy i smażymy przez minutę, aby nabrał żywego zielonego koloru. Warzywa zdejmujemy z patelni.

krok 6

Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pokruszoną gorgonzolę, starty parmezan, sól, tymianek i pieprz. Dokładnie roztrzepujemy. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, nakładamy cebulę z jarmużem i podpieczoną dynię. Warzywa rozkładamy równomiernie i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy quiche do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Danie powinno być ładnie zarumienione z wierzchu. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy i nakładamy na talerze. Quiche dobrze smakuje również na zimno.

Przeczytaj więcej o dyni:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk