Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i wbijamy jajko. Energicznie i szybko zagniatamy.
krok 2
Między dwa arkusze papieru do pieczenia wkładamy zagniecione ciasto i wałkujemy je na cienki placek o średnicy około 25 centymetrów. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut.
krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopi. Dynię pozbawiamy pestek, obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aby zmiękła. Wyjmujemy i studzimy.
krok 4
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 22-23 centymetrów, nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Ciasto powinno delikatnie się zarumienić. Wyjmujemy i studzimy.
krok 5
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plastry, jarmuż oczyszczamy i pozbawiamy zgrubiałej łodygi. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę i smażymy ją na małym ogniu przez 3 minuty. Pod koniec wrzucamy jarmuż, mieszamy i smażymy przez minutę, aby nabrał żywego zielonego koloru. Warzywa zdejmujemy z patelni.
krok 6
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pokruszoną gorgonzolę, starty parmezan, sól, tymianek i pieprz. Dokładnie roztrzepujemy. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, nakładamy cebulę z jarmużem i podpieczoną dynię. Warzywa rozkładamy równomiernie i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy quiche do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Danie powinno być ładnie zarumienione z wierzchu. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy i nakładamy na talerze. Quiche dobrze smakuje również na zimno.