Pyzy
- ziemniaki
- 1,2 kg
- mąka ziemniaczana
- 1 łyżka
- mąka pszenna
- do oprószenia blatu
- sól
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie
Zdjecie: Mateusz Torbus
Stylizacja: Kasia Pilitowska
krok 1
Obierz ziemniaki, 400 g ugotuj do miękkości w posolonej wodzie, a 800 g zetrzyj na tarce o małych oczkach i mocno odciśnij z wody. Płyn zostaw na 15 minut, potem zlej, a osiadłą na dnie skrobię doda do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz. Połącz masy, dodaj mąkę ziemniaczaną i zagnieć elastyczne ciasto. Wilgotnymi rękami formuj nieduże kulki wielkości moreli. Odkładaj na blat oprószony mąką.
krok 2
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Ostrożnie wkładaj partiami pyzy do wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przykleiły się do dna. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj 2–3 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową lub za pomocą sitka. Dobrze odcedź z wody.
krok 3
Pyzy kochają proste omasty: dobre masło, olej tłoczony na zimno (genialny jest olej rydzowy!), oliwę, wiejską śmietanę. Można je posypać czarnuszką albo bardziej wyszukanie – kiszonymi, pokrojonymi w grubą kostkę papryczkami jalapeno. W wersji de luxe można polać wegańskim cheddarem, na słodko zaś sosem truskawkowym lub śliwkowym. A jeśli zostaną na drugi dzień, w co wątpimy, to pokrój je w grube plastry i przysmaż z obu stron na maśle, oliwie lub oleju na złoto.
TIP
W większości przepisów znajdziesz jajko, my je pominęłyśmy, aby przepis był wegański. Poza tym pyzy bez niego są równie pyszne!