Puszyste ciasto z masą makową
czas przygotowania: 120 minut + 2 godziny namaczania maku + godzina odstawienia do lodówki
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
- MASA MAKOWA:
- 230 g
- mak
- 230 g
- masło
- 100 g
- miód
- 4 łyżki
- rodzynki
- 40 g
- płatki migdałowe
- 30 g
- rum
- 50 ml
- sok z pomarańczy
- 1 sztuka
- mascarpone
- 410 g
- śmietana
- 400 ml
- żółtko jajka
- 4 sztuki
- cukier
- 6 łyżek
- nalewka wiśniowa
- 100 g
- CIASTO:
- jajko "zerówka"
- 6 sztuk
- cukier
- 200 g
- gorzka czekolada
- 3 tabliczki
- masło
- 250 g
- mąka pszenna
- 45 g
- soda oczyszczona
- 1 łyżeczka