Kukbuk
Kukbuk
Przepis na rybne pulpeciki. Dania dla dzieci. Jak zrobić rybne pulpety (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Pulpeciki rybne w sosie pomidorowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1posiekana mała sztuka
czosnek
1 posiekany ząbek czosnku
filet z czarniaka lub podobnej ryby
300 g
semioliny
1-2 łyżki
jajko
1 roztrzepana sztuka
olej rzepakowy lub inny
2 łyżki
sól morska
do smaku
czarny pieprz
do smaku
sos pomidorowy:
olej rzepakowy
1 łyżka
cebula
1 mała, pokrojona w kostkę sztuka
liście laurowe
1 sztuka
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
Puszka pomidorów
400 g
Crème fraîche
2 łyżki

Przepis: Olia Hercules


Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse

krok 1

Najpierw przyrządzić sos pomidorowy. W rondlu rozgrzać olej na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i dodać szczyptę soli. Smażyć, cały czas mieszając, aż się zeszkli i zacznie rumienić na złocisty kolor. Dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Smażyć jeszcze przez około minutę, po czym dodać pomidory z puszki oraz sól i pieprz do smaku (moja mama dodaje jeszcze szczyptę cukru, ja tego nie robię). Zredukować lekko sos, dodać crème fraîche i zestawić z ognia. Skosztować i w razie potrzeby doprawić. 

krok 2

A teraz pulpeciki. Mój syn i ja uwielbiamy tę kojącą wersję dla dzieci: starannie zmiksować cebulę, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu. Dodać rybę i semolinę. Miksować przez chwilę. Powinniśmy w ten sposób otrzymać jednolitą kleistą papkę, która jednak nie może być zbyt rozdrobniona. W wersji dla dorosłych cebulę, czosnek i rybę sieka się ręcznie, następnie dodaje semolinę i trochę roztrzepanego jajka, by zlepić masę. 

krok 3

Zwilżyć dłonie i uformować 10 pulpecik w po około 40 g. Ułożyć je na talerzu. Na patelni teflonowej rozgrzać olej na średnim ogniu. Obrumienić pulpeciki ze wszystkich stron, partiami. Są delikatne, dlatego należy bardzo ostrożnie przewracać je na drugą stronę. Przełożyć obrumienione pulpeciki do sosu pomidorowego – powinny całe się w nim zanurzyć. Gotować na małym ogniu przez 10‒15 minut, aż będą gotowe.

Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk