Wodę wlewamy na dużą miedzianą, żeliwną lub stalową patelnię z grubym dnem i zaokrąglonymi ściankami i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć.
krok 2
Dodajemy sól i wsypujemy mąkę: kukurydzianą i gryczaną. Mieszamy energicznie, by zapobiec powstaniu grudek.
krok 3
Gotujemy przez 50-60 minut – co chwilę mieszamy. Jeśli polenta jest zbyt gęsta, dolewamy gorącej wody.
krok 4
Kroimy ser, branzi lub formai de mut, w małe kawałki. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy ser do polenty – dokładnie mieszamy, by się rozpuścił i połączył z mąką. Próbujemy polenty i ewentualnie dosalamy.
krok 5
Na oddzielnej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem rozgniecionego czosnku i listków szałwii. Chwilę smażymy, by dodatki oddały swój aromat, po czym wyławiamy je z masła.
krok 6
Polentę podajemy w ceramicznych miskach lub w całości na desce do krojenia. Polewamy masłem czosnkowo-szałwiowym.
TIP
Oryginalnie do przygotowania tej polenty używa się formai de mut, branzi lub bitto, ale w zależności od regionu czy osobistych preferencji można sięgnąć po inne sery.