Kukbuk
Kukbuk
Włoska kuchnia - sery. Polenta taragna (fot. Maciek Niemojewski)

Polenta taragna

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
woda
2l
sól
10 g
mąka kukurydziana
200 g
mąka gryczana
200 g
branzi lub formai de mut
300 g
masło
50 g
czosnek
1 ząbek
liście szałwii
4 sztuki

Wykonanie: Cristina Catese


Autor przepisu: Giorgio Chisci


Zdjecia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Wodę wlewamy na dużą miedzianą, żeliwną lub stalową patelnię z grubym dnem i zaokrąglonymi ściankami i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć.

krok 2

Dodajemy sól i wsypujemy mąkę: kukurydzianą i gryczaną. Mieszamy energicznie, by zapobiec powstaniu grudek.

krok 3

Gotujemy przez 50-60 minut – co chwilę mieszamy. Jeśli polenta jest zbyt gęsta, dolewamy gorącej wody.

krok 4

Kroimy ser, branzi lub formai de mut, w małe kawałki. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy ser do polenty – dokładnie mieszamy, by się rozpuścił i połączył z mąką. Próbujemy polenty i ewentualnie dosalamy.

krok 5

Na oddzielnej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem rozgniecionego czosnku i listków szałwii. Chwilę smażymy, by dodatki oddały swój aromat, po czym wyławiamy je z masła.

krok 6

Polentę podajemy w ceramicznych miskach lub w całości na desce do krojenia. Polewamy masłem czosnkowo-szałwiowym.

TIP

Oryginalnie do przygotowania tej polenty używa się formai de mut, branzi lub bitto, ale w zależności od regionu czy osobistych preferencji można sięgnąć po inne sery.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk