Kukbuk
Kukbuk

Placki z batatów z wegańską śmietaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
batat
2 sztuki
sól
do posypania + do smaku
czosnek
4 ząbki
koperek
½ pęczka
mąka ziemniaczana
4 łyżki
mleko roślinne niesłodzone
100 ml
olej
3 łyżki + do smażenia
pieprz
do smaku
Do podania:
wegańska śmietana
według uznania
koperek
według uznania

Przepis i przygotowanie potrawy: Sara Faruque


Stylizacja: Joanna Sidor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Bataty trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy wiórki na sitko i zasypujemy solą. Odstawiamy na mniej więcej 15 minut.

krok 2

Czosnek i koperek siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, mleko, olej i sól do smaku.

krok 3

Bataty porządnie odciskamy z nadmiaru wody. Warzywa przekładamy do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.

krok 4

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Nakładamy po mniej więcej 2 łyżki ciasta, a następnie smażymy placki z dwóch stron do momentu, aż będą rumiane.

krok 5

Placki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koprem.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk