Bułeczki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mąkę łączymy z wodą, masłem, 1 jajkiem, drożdżami, cukrem i solą. Zagniatamy około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce – po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Dzielimy je na kilkanaście części, z każdej formujemy małą bułeczkę. Układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy około 10 minut, do zrumienienia, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Szparagi skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie na dużym ogniu około 5 minut. Do koszyka piknikowego wkładamy zawinięte w papier wystudzone bułeczki, pojemnik ze szparagami, woreczek z umytymi i osuszonymi liśćmi buraka lub sałaty oraz serki Hochland Kanapkowy Mini śmietankowo-szczypiorkowy w praktycznym opakowaniu. Smaki oparte na naturalnych składnikach łączymy tam, gdzie smakują najlepiej – na świeżym powietrzu, w promieniach słońca. Przekrawamy bułeczki, smarujemy serkiem, układamy szparagi i liście buraka lub sałaty. Smakujemy!
KANAPKOWY MINI – w sam raz na raz.