Kukbuk
Kukbuk
Delikatne pierożki z kozim serem i wodą różaną z natką pietruszki (fot. materiały prasowe)

Pierożki z kozim serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
500 g
gorąca woda
250 ml
woda różana
2 łyżki
oliwa
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
cukier
1 łyżeczka
Nadzienie:
ser kozi
200 g
żółtko z jajka "zerówki"
1 sztuka
masło
60 g
szafran
szczypta
cynamon
szczypta
gałka muszkatołowa
szczypta
świeża mięta
2 łyżki
świeży majeranek
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis: Małgorzata Kalemba-Drożdż, „Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa”

krok 1

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Mieszamy mąkę z solą i cukrem. Następnie usypujemy z nich górkę, w której robimy wgłębienie. Wkładamy w nie masło lub wlewamy oliwę i wodę różaną. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Masę zagarniamy nożem do środka. Zagniatamy ciasto rękoma, kiedy przestanie już parzyć. Możemy też wyrobić ciasto w mikserze. Po wyrobieniu odkładamy ciasto na bok, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż całkowicie ostygnie.

krok 2

Ser rozdrobniamy widelcem, dodajemy do niego roztopione masło i resztę składników nadzienia.

krok 3

Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Następnie wycinamy kółka małą szklanką, po czym nakładamy na nie farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe pierożki odkładamy na obsypany mąką blat i przykrywamy ściereczką.

krok 4

Pierożki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk