Kukbuk
Kukbuk
Pierogi z sezonowymi owocami

Pierogi ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ciasto:
mąka pszenna
450 g
woda
1 szklanka
jajko "zerówka"
1 sztuka
oliwa
1 łyżka
farsz:
śliwki
1 kg
cukier
do smaku

krok 1

Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Do gorącej wody wlewamy łyżkę oliwy. Partiami dolewamy wodę z oliwą do ciasta, zagarniając przy tym mąkę widelcem tak, aby składniki się połączyły. Do przestygniętego ciasta wbijamy jajko, całość szybko zagniatamy w elastyczną kulę, podsypujemy mąką i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy ciasto na 30 minut.

krok 2

W międzyczasie śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.

krok 3

Ucinamy kawałek ciasta z kuli (resztę ciasta dalej przechowujemy w wilgotnej ściereczce, aby nie obsychało) rolujemy i odcinamy niewielkie kawałki. Posypujemy je mąką i rozwałkowujemy na owalne placuszki. Do środka wkładamy połówkę śliwki i zasypujemy płaską łyżeczką drobnego cukru. Zlepiamy brzegi ciasta.

krok 4

Ulepione pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy ściereczką. Gotujemy partiami w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez minutę.

krok 5

Podajemy na ciepło ze śmietanką lub klarowanym masłem. Genialne również na zimno zupełnie bez dodatków zaraz po popołudniowej drzemce.

TIP

Bardzo istotne jest mocne zlepianie brzegów tak, aby pierogi nie porozklejały się w trakcie gotowania. Można je dla pewności pozlepiać widelcem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk