Kukbuk
Kukbuk
Piernik z polewą toffi i pieczonymi kasztanami (fot. Maciek Niemojewski)

Piernik z polewą toffi i pieczonymi kasztanami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto
masło
150 g + do natłuszczenia formy
kakao
3 łyżki
przyprawa do piernika
3 łyżki
kawa zbożowa
2 łyżki
powidła śliwkowe
3 łyżki
miód
4 łyżki
mleko
1 szklanka
jajko „zerówka”
4 sztuki
mąka pszenna
250 g
cukier trzcinowy
200 g
soda oczyszczona
1 łyżka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
polewa
cukier
1 szklanka
śmietanka 36%
2 szklanki
zimne masło
4 łyżki
dodatkowo
kasztany
200 g
powidła śliwkowe
200 g

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kasztany nacinamy, robiąc krzyżyk w łupince na górze, i układamy na blasze. Pieczemy 20 minut. Studzimy chwilę i obieramy jeszcze lekko gorące – wtedy jest najłatwiej. Kroimy na małe kawałki.

krok 2

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, kawę zbożową, powidła śliwkowe oraz miód. Do lekko przestudzonej masy wlewamy mleko oraz wbijamy jajka. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia – dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Wrzucamy połowę posiekanych kasztanów.

krok 3

Dużą formę keksową smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Wystudzony piernik kroimy wzdłuż na 3 części, przekładamy powidłami śliwkowymi. Składamy.

krok 4

Robimy polewę. Cukier wsypujemy na patelnię. Czekamy, aż zmieni się w płynny karmel. W osobnym rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy ją stopniowo do karmelu. Mieszamy, redukujemy o połowę. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie łączymy z zimnym masłem. Polewamy piernik, a następnie posypujemy kasztanami. Przed podaniem kroimy w grube plastry.

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk