Kukbuk
Kukbuk
Pstrąg pieczony na grillu z pomidorami, koprem i ziołami (fot. dinnershow.studio)

Pstrąg pieczony na ogniu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ryba
pstrąg
2 sztuki
oliwa
4 łyżki
sól
do smaku
świeża kolendra
garść
koper włoski
garść łodyg
pomidor
6 sztuk
sałatka
koper włoski
1 sztuka
jabłko
1 sztuka
oliwa
5 łyżek
sól
do smaku
sok z jednej cytryny
mangold
garść liści
liście nasturcji
garść liści
kwiaty pomidorów
garść
kwiaty kolendry
garść

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracji ARUANA


Zdjęcia: dinnershow.studio

krok 1

Pstrąga oprawiamy, nacieramy oliwą oraz solą i pieprzem, do środka wkładamy łodygi z kwiatami kolendry i kopru włoskiego.

krok 2

Tak przygotowaną rybę smażymy na ruszcie nad ogniem około 8-10 minut z każdej strony. Obok smażymy całe pomidory, by nabrały ciemnobrązowej skórki.

krok 3

Bulwę kopru i jabłko kroimy w bardzo cienkie plastry, wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy oraz oliwę i sok z cytryny, mieszamy z umytymi liśćmi mangoldu oraz nasturcją.

krok 4

Gotowego pstrąga podajemy z sałatką oraz pomidorami, dekorujemy kwiatami pomidorów i kolendry.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk