Kukbuk
Kukbuk
Przepis na szybką przekąskę - pieczone talarki selera z pesto jarmużowym (fot. Angela Matlak)

Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
TALARKI Z SELERA:
korzeń selera
2 sztuki
świeży tymianek
wedle uznania
oliwa
3 łyżki
sól morska
do smaku
pieprz mielony
do smaku
PESTO JARMUŻOWE:
nerkowce
2 łyżki
jarmuż
30-40 g
oliwa
60 ml
sok z cytryny
2 łyżki
parmezan
10 g
czosnek
1 ząbek
sól morska
do smaku
pieprz mielony
do smaku

Przepis i zdjęcie: Angela Matlak

krok 1

Seler obieramy, przecinamy na pół i tniemy w drobne talarki. Wrzucamy do głębokiej miski wraz z listkami świeżego tymianku. Dodajemy oliwę, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni – warzywa powinny być miękkie i delikatnie przyrumienione.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy pesto. Pokruszone nerkowce prażymy na suchej patelni. Jarmuż myjemy, odrywamy twarde łodyżki. Miękkie liście blendujemy z oliwą, sokiem z cytryny, prażonymi orzeszkami, pokruszonym parmezanem i czosnkiem, by uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

krok 3

Pesto przekładamy do miseczki i podajemy z ciepłymi talarkami z selera.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk