Kukbuk
Kukbuk

Pieczone gniecione ziemniaki ze śmietaną i z oliwą szczypiorkową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
pieczone ziemniaki
ziemniaki
6 sztuk
sól
do gotowania
oliwa
80 ml
dodatkowo
oliwa
200 ml
szczypiorek
1 pęczek
sól
szczypta
śmietana Łaciata 12%
250 g
czerwona cebula
1 sztuka
szczypiorek
½ pęczka

Krok 1

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wykładamy je na blachę, rozgniatamy, polewamy oliwą i pieczemy około 20 minut w 220 stopniach.

Krok 2

Oliwę blendujemy ze szczypiorkiem i z solą. Przelewamy przez drobne sitko, aby pozbyć się resztek.

Krok 3

Upieczone ziemniaki podajemy ze śmietaną, z oliwą szczypiorkową, plasterkami czerwonej cebuli i posiekanym szczypiorkiem.

Materiał powstał we współpracy z marką Łaciate.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk