Kukbuk
Kukbuk
Przepis – czerwone cebule i bataty, pomysł na bataty z sosem tahini, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Pieczone czerwone cebule i bataty z sosem tahini

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
batat
1 kg
czerwona cebula
2 sztuki
oliwa
50 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
tahini
50 ml
sok z cytryny
20 ml
woda
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
orzechy pini
30 g
za'atar
1 łyżka
natka pietruszki
1 garść
sól Maldon
do posypania

Przepis i przygotowanie: Tomasz Zaręba / JOEL


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Bataty i cebule kroimy w ćwiartki, smarujemy 3 łyżkami oliwy, posypujemy solą i pieprzem, kładziemy na tacy i pieczemy 25-30 minut. Pilnujemy, by cebula się nie spaliła.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy sos: w misce mieszamy tahini, sok z cytryny, wodę, przetarty czosnek i szczyptę soli, by uzyskać konsystencję miodu. Jeśli sos będzie za rzadki, możemy dodać więcej tahini, a jeśli za gęsty – wodę.

krok 3

Na pozostałej oliwie przez mniej więcej 2 minuty smażymy orzechy (często mieszamy), aż lekko się zrumienią. Przekładamy do miseczki.

krok 4

Warzywa wykładamy na talerz, delikatnie polewamy sosem, dorzucamy orzechy, za’atar i natkę pietruszki. Możemy również posypać solą Maldon.

Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk