Phở chay
czas przygotowania:
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- Wywar phở:
- twarde zielone jabłko
- ½ sztuki
- twarda gruszka
- ½ sztuki
- marchewka
- 2 średnie sztuki
- daikon lub rzodkiew
- 1 mała sztuka
- cebula
- 1 średnia sztuka
- por
- ½ sztuki
- suszone grzyby shiitake
- 3-4 sztuki
- sól
- do smaku
- imbir
- 50 g
- szalotka
- 2-4 sztuki
- torebka czarnego kardamonu
- 1 sztuka
- cynamon cassia
- 1 kawałek (ok. 5 g)
- anyż
- 2 gwiazdy
- sos sojowy
- do smaku
- Wkładka:
- suszona skórka tofu
- 30 g
- olej
- do smażenia
- twarde tofu
- 100 g
- substytut mięsa
- 1 mała puszka
- sól
- do smaku
- przyprawa pięciu smaków
- szczypta
- mieszanak grzybów (np. boczniaki ostrygowate, grzyby shiitake, boczniaki mikołajkowe)
- 200 g
- olej do smażenia
- 1 łyżka
- bánh phở (makaron ryżowy, rozmiar M)
- 200 g
- jedwabiste tofu
- 100 g
- kiełki fasoli ming
- 200 g
- tajska bazylia
- ½ pęczka
- kolendra
- ½ pęczka
- kolendra meksykańska
- ½ pęczka
- czosnek dęty
- 1 sztuka
- Dodatki i przyprawy:
- limonka
- 1 sztuka
- chili ptasie oko
- 2-4 sztuki
- świeżo tłuczony czarny pieprz
- do smaku
- jasny sos sojowy
- do podania