Kukbuk
Kukbuk
przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio

Palak paneer

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 MIN
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
szpinak
500 g
ser paneer
200 g
cebula
1 sztuka
czosnek
5 ząbków
imbir
1 łyżeczka
kmin rzymski
1/2 łyżeczki
papryczka chili
2 sztuki
pomidor
2 sztuki
olej
4 łyżki
sól
do smaku
ryż basmati
do podania
czarnuszka
wedle uznania

Przepis: Piotr Vienio Więcławski


Zdjęcie: materiały prasowe

krok 1

Ser paneer kroimy w kostkę. Podsmażamy na dwóch łyżkach oleju na lekko złoty kolor, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku.

krok 2

Umyty szpinak wrzucamy na 1–2 minuty do wrzącej wody. Odcedzamy i przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Rozdrabniamy delikatnie w blenderze.

krok 3

Cebulę oraz chili drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory kroimy w kostkę. Na reszcie oleju podsmażamy cebulę na lekko złoty kolor, dodajemy przeciśnięty czosnek, imbir oraz mielony kmin. Smażymy chwilę, cały czas mieszając.

krok 4

Dodajemy pokrojone pomidory i chili, dusimy wszystko kilka minut, aż pomidory zmiękną. Dodajemy rozdrobniony szpinak i ser paneer, dusimy około pięć minut na małym ogniu. Solimy do smaku.

krok 5

Podajemy z ryżem basmati i posypujemy czarnuszką.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Brzuchomówcy" Piotr Vienio Więcławski, wyd. Burda książki

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk