Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić onigiri. Przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Onigiri z tuńczykiem i majonezem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 5 minut + czas gotowania i studzenia ryżu
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Onigiri:
ryż do sushi
1 szklanka
płaty prażonego nori
Farsz tuna-majo:
tuńczyk w sosie własnych
50 g
majonez
3 łyżeczki
sriracha lub inny ostry sos
1/2 łyżeczki

Przygotowanie i przepis: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. 

krok 2

Przygotowujemy farsz. Odsączonego tuńczyka mieszamy z majonezem i ostrym sosem.

krok 3

Zwilżamy dłonie wodą. Porcję ostudzonego ryżu formujemy w owal. W środku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę tuna-majo, zasklepiamy ryżem i formujemy całość w trójkąt. Zawijamy w nori. 

krok 4

Gotowe onigiri wykładamy na talerze i zjadamy od razu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk