Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić wegański omet. Przepis na wegański omlet z porem,  pomidorami i tofu (fot. Maciek Niemojewski)

Omlet z porem, papryką, pomidorkami cherry i ze skwarkami z tofu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
mąka z ciecierzycy
80 g
płatki drożdżowe
1 łyżka
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
kurkuma
1/3 łyżeczki
wędzona słodka papryka
1/2 łyżeczki
czosnek granulowany
1/3 łyżeczki
sól
szczypta
czarny pieprz
szczypta
woda
ok. 160 ml
czerwona papryka
1/3 sztuki
por
100 g
pomidorki cherry
5 sztuk
olej roślinny
do smażenia
skwarki z tofu:
szalotka
1 sztuka
tofu wędzone
75 g
oliwa
2 łyżki
sos sojowy
2 łyżki
do podania:
wegański jogurt naturalny
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Mąkę, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, wszystkie przyprawy i wodę łączymy w misce i dokładnie miksujemy – masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego (w razie potrzeby dolewamy wody). Odstawiamy na 5-10 minut.

krok 2

Przygotowujemy skwarki z tofu. Szalotkę siekamy, tofu odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, szklimy przez chwilę. Dodajemy wędzone tofu. Doprawiamy sosem sojowym i smażymy do momentu, aż ładnie się zarumieni.

krok 3

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki, a pomidorki przepoławiamy. Paprykę i pora dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta.

krok 4

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, wlewamy masę na omlet. Zmniejszamy ogień. Na cieście układamy pomidorki – smażymy pod przykryciem około 3 minut. Przy użyciu dużego talerza przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy go przez 2 minuty. Gotowy omlet zdejmujemy z patelni. Podajemy od razu ze skwarkami z tofu i z łyżką wegańskiego jogurtu.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk