Kukbuk
Kukbuk
Oliebollen, holenderskie pączki, holenderskie drożdżówki, pączki bez nadzienia, pączki, domowe słodycze, domowe pączki

Oliebollen, czyli holenderskie pączki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mleko
500 ml
suszone drożdże
7 g
cukier
2 łyżki
mąka pszenna
500 g
sól
szczypta
jajko "zerówka"
1 sztuka
olej słonecznikowy
do smażenia

krok 1

Podgrzewamy mleko tak, aby było letnie, dodajemy do niego drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

krok 2

W misce łączymy mąkę i sól. Dodajemy jajko. W trakcie mieszania wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę – do wyrośnięcia. Objętość ciasta powinna się podwoić.

krok 3

Na 15-20 minut przed końcem dojrzewania ciasta wlewamy olej do garnka i podgrzewamy do temperatury 180°C.

krok 4

Za pomocą dwóch łyżek lub łyżką do lodów formujemy oliebollen. Przed nabraniem masy zanurzamy łyżkę na chwilę w oleju – dzięki temu pokryje się tłuszczem i ciasto nie będzie do niej przywierać. Wkładamy do garnka 4-5 sztuk. Smażymy przez 4-6 minut, na złoto, w połowie czasu obracamy kulki. Przed każdą nową rundą zanurzamy łyżkę w oleju. Uważamy, aby oliebollen się nie sklejały i nie odkształcały. Gdy się usmażą, osuszamy je na papierowym ręczniku. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

TIP

Ilość oleju zależy od wielkości garnka. Najlepiej użyć emaliowanego garnka o pojemności 2 litrów. Nie należy napełniać garnka olejem po brzegi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk