Kukbuk
Kukbuk
Delikatny mus migdałowy z marsalą i brandy podawany na ciepło z prażonymi płatkami migdałów, przepis Eliza Michalczyk

Mus migdałowy z marsalą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mielone migdały
200 g
drobny biały cukier
75 g
żółtko jajka "zerówki"
6 sztuk
marsala
100 ml
brandy
1 łyżeczka
prażone migdały w płatkach
według uznania

Przepis: Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl


Przygotowanie: Eliza Michalczyk


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Migdały miksujemy na masę. Garnek do połowy wypełniamy wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnku umieszczamy żaroodporną miskę tak, aby nie dotykała gotującej się wody. Do miski wsypujemy cukier oraz żółtka i ucieramy mikserem do uzyskania kremowej masy.

krok 2

Cały czas mieszając, dodajemy marsalę, brandy i po łyżeczce zmielonych migdałów. Po połączeniu całość ucieramy co najmniej przez 15 minut, aż do momentu, gdy masa zgęstnieje i stanie się gładka. Czas ucierania jest bardzo ważny w całym procesie.

krok 3

Świeżo zrobiony krem nalewamy do szklaneczek i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów. Gotowy ciepły deser podajemy natychmiast.

Przepis pochodzi z materiału "Wielkanocne sztuczki" z wydania KUKBUK Było sobie żytko nr 2/2013. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk