Kukbuk
Kukbuk
babeczki z kruszonką, muffinki z kruszonką, muffinki z jabłkiem, ciasto z jabłkiem, szybkie babeczki, domowe muffinki, domowe babeczki, babeczki z kajmakiem, przekąski na imprezę, desery dla dzieci, muffinki

Muffiny z kajmakiem i kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
300 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jogurt naturalny
250 ml
cukier trzcinowy
100 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
masło
125 g
cynamon
1/2 łyżeczki
jabłko
1 sztuka
gałka muszkatołowa
szczypta
kruszonka:
masło
50 g
mąka pszenna
100 g
cukier
3 łyżki
dodatkowo:
masa kajmakowa
200 g

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier wkładamy do miski i ugniatamy opuszkami palców, aż powstaną zbite okruszki. Odkładamy do lodówki.

krok 2

Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

W drugiej misce mieszamy jajka z cukrem, jogurtem i masłem. Dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową i mieszamy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Wlewamy zawartość miski do mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy do jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno zostać lekko grudkowate.

krok 3

Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Następnie nakładamy 2 łyżeczki masy kajmakowej i pokrywamy warstwą pozostałego ciasta. Posypujemy kruszonką i pieczemy przez 25-30 minut.

TIP

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać jabłka kwaśnych i twardawych odmian, np. Renetę lub Antonówkę, w ostateczności Szampion, Kortland lub Granny Smith.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk