Kukbuk
Kukbuk
bezglutenowe muffiny kokosowo-czekoladowe ze śliwkami, bezglutenowe słodycze, ciasto z mąki kokosowej, muffiny kokosowe, babeczki z mąki kokosowej, mąka kokosowa, zdrowy deser, deser bez cukru, bezglutenowe słodycze

Muffiny kokosowo-czekoladowe ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: deser
muffiny:
banan
3 sztuki
jajko "zerówka"
3 sztuki
mąka kokosowa
3 łyżki
kakao
2 łyżki
oliwa
50 ml
soda oczyszczona
1 łyżeczka
przyprawa do piernika
1 łyżka
śliwki węgierki
8 sztuk
polewa:
porto
250 ml
suszone daktyle
50 g
cynamon
1 łyżeczka
dodatkowo:
orzechy i śmietana

Przepis i zdjęcie: Alicja Dymczak

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni.

Daktyle zalewamy porto, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na bok na 20 minut. Namoczone przekładamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Miksujemy blenderem na gładki gęsty sos. Jeśli jest za rzadki można jeszcze trochę zredukować, gotując. Jeśli jest zbyt gesty, można rozrzedzić go wodą.

krok 2

Wszystkie składniki na muffiny (oprócz śliwek) wkładamy do jednej miski i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przelewamy do 8 foremek na muffiny (po 2 łyżki masy na foremkę). Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na górze muffinek lekko wciskając je w ciasto.

Pieczemy 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Po upieczeniu muffiny studzimy, a następnie dekorujemy łyżką kwaśniej śmietany, łyżką sosu z porto i posiekanymi orzechami.

TIP

Im ciemniejsze i bardziej dojrzałe będą banany, tym słodsze wyjdzie ciasto. Takie banany można stopniowo zbierać w torebce w zamrażarce, a przed pieczeniem rozmrozić na blacie kuchennym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk