Kukbuk
Kukbuk
Mini muffinki na jogurcie naturalnym z kawałkami mlecznej czekolady, przepis Eliza Michalczyk

Minibabeczki z czekoladą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + 15 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
masło
30 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
cukier biały
80 g
śmietana lub gęsty jogurt
150 ml
mąka pszenna
120 g
sól
szczypta
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
czekolada mleczna drobno posiekana
100 g
DODATKOWO
masło do smarowania foremek (papilotek nie smarujemy)
1 łyżka

Przepis: Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl  


Wykonanie: Eliza Michalczyk


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki do minibabeczek smarujemy masłem lub używamy papilotek (najmniejszy rozmiar, na jeden kęs).

krok 2

Rozpuszczamy masło w rondelku i od razu zdejmujemy je z ognia. Jajko mieszamy z cukrem, a kiedy masa stanie się gładka, wlewamy roztopione (ostudzone) masło. Mieszamy trzepaczką i na dwa razy dodajemy śmietanę.

krok 3

W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i kawałki czekolady. Na środek mąki wlewamy płynną masę, szybko mieszamy szpatułką (niezbyt dokładnie, tylko żeby produkty delikatnie się połączyły) i od razu wkładamy do foremek.

krok 4

Minibabeczki pieczemy około 15 minut.

Przepis pochodzi z materiału "Wielkanocne sztuczki" z wydania KUKBUK Było sobie żytko nr 2/2013. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

    Zobacz też:

    W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

    Koszyk